Avbröt dykutbildningen

Varning för långt inlägg som handlar om dykcertifikat!!

Tanken var alltså att jag skulle försöka ta dykcertifikat på Koh Tao, men jag hoppade av utbildningen efter tredje dagen. Tänkte skriva lite mer om det nu.

Vi kom till ön i tisdags förra veckan och på torsdagen skulle vi börja våran fyra dagars utbildning. Av alla dykcenter som finns på ön så valde vi Ban’s Diving som är ett av världens största dykcenter.

Ni som känner mig vet att jag är sämst på engelska så jag såg till att vi fick en svensk dykinstruktör. Vi fick underbara Hampus som instruktör, han har vart dykinstruktör i 12år och bott lika länge på Koh Tao, så han är en väldigt rutinerad dykare. Han är så lugn i vattnet så man känner sig väldigt säker med honom. Dessutom är han så rolig, han hade många berättelser om Kineser som försöker att dyka. Favorituttrycket var ”kineser är väldigt speciella”. Tex. att dem försöker ta dykcertifikat när dem inte ens kan simma haha. Så första testet vi gjorde i poolen var att simma fem längder haha.

Om det är någon som funderar på att ta dykcertifikat på Koh Tao så kan varmt rekommendera Ban’s Diving och fråga då efter Hampus som instruktör, han är bäst!

I våran grupp var det även tre svenska killar som gjorde dykkursen tillsammans med oss. Vi var alltså fem elever och sen Hampus.

Första dagen av utbildningen var bara ren teori i några timmar på kvällen, det var dock väldigt mycket information att ta in. Det är så mycket mer än att bara hoppa i vattnet och andas genom en regulator. Bara hur all utrustning fungerar är en vetskap.

Andra dagen vaknade jag upp lite nervös över att vi skulle börja dyka i poolen men det skulle även bli väldigt spännande. Vi började med att prova ut våtdräkter, fenor och cyklop. Sedan gick vi till poolen och fick en genomgång hur vi skulle montera och sen testa all utrustning.
Första andetagen under vattnet var riktigt häftigt men också lite små läskigt då det är lite tyngre att andas genom regulatorn. Vi gjorde sen flera tester i poolen, det jobbigaste testet som också gjorde att jag ville avbryta utbildningen var att vi under vattnet skulle ta av oss cyklopet, fortsätta andas med regulatorn, sätta på oss cyklopet igen och sen få ut vattnet ur cyklopet genom att andas ut genom näsan. Det var så sjukt läskigt!

Det är nu som jag får sota för att jag alltid har hållit iför näsan när jag har vart under vattnet.
För problemet var att när jag tog av mig cyklopet under vattnet så kom det vatten i näsan och då fick jag panik och gick upp till ytan. Jag gjorde testet flera gånger men misslyckades och ja det är väldigt frustrerande att inte klara det. Kände att jag bara ville avbryta men Hampus fick mig att fortsätta. Jag fick göra testet igen lite senare och då klarade jag det men med nöd och näppe.

Men att jag knappt klara av det gjorde att jag sen kände mig orolig under hela tiden vi dök, var ständigt rädd för att få in vatten i cyklopet.
Jag klarade inte heller av att tryckutjämna i poolen som man måste göra när man dyker, troligen för att jag har vart förkyld. Men Hampus sa att jag skulle få ett piller sen imorgon när vi skulle dyka i havet som skulle hjälpa mig att tryckutjämna.

Jag lämnade poolen med en sån ångest, ångest över mitt liv faktiskt. Dagen efter skulle jag alltså dyka på 12 meter i havet, skulle jag få in vatten i cyklopet så skulle jag inte bara kunna gå upp till ytan på direkten. Det är svårt att inte tänka på allt som kan hända. Och sen försöka komma ihåg vad man ska göra om något blir fel. Jag hade väldigt svårt att sova den natten haha.

Tredje dagen åkte vi ut på en båt med ungefär 30-40st andra personer som också skulle dyka. Jag åt mina två tabletter, satte på mig all utrustning och hoppade i vattnet, hittills gick allt ändå bra, men ska tillägga att jag var minst sagt nervös.
Men sen när vi skulle ta tag i repet som ledde från båten ner till botten så tog det stopp. Jag tog mina första andetag under vattenytan och såg hur mörkt och dålig sikt det var, samtidigt som jag kände hur tungt det var att andas i regulatorn. På en gång så kände jag att jag inte vill göra det, kommer inte klara det.
Hampus kom upp igen och jag sa att jag inte kommer klara det, han var okej med det så jag fick komma upp på båten igen.

Där satt jag medans alla andra 30-40 personer vara nere och dök. Det var väldigt tufft att känna att man var den enda som inte klara av det. Speciellt när man vet att alla andra kommer komma upp sen och säga hur fantastiskt det var under ytan.

Jag avbröt alltså själva dykandet där, fast jag fortsatte att göra klart teorin. Så om jag nån gång under resans gång känner att jag vill göra klart min dykcertifikat så behöver jag bara göra dykandet, teorin och poolen har jag klarat.

Ellinor och dem andra killarna fortsatte sen fjärde och sista dagen med att göra ytterligare två dyk, den här gången på 18 meter. Jag låg vid poolen på hotellet tills dem kom tillbaka och vi hade genomgång av provet. Ellinor klarade alltså av utbildningen och tog dykcertifikatet, så sjukt bra gjort! Stolt över henne!

På kvällen sen så åt hela våran grupp och Hampus middag tillsammans och tog några öl. Det var väldigt trevligt, vi fick höra ytterligare några roliga historier om Kineser. Sen ville killarna i gruppen på Pubcrawl, Ellinor kände sig dock lite för trött efter all dykning vilket är full förståligt så jag hängde på killarna själv.

Pubcrawl är att man betalar en viss summa och då ingår det ett linne som alla har där det står ”Pubcrawl, Koh Tao”, det ingår en buckets, shot och sen går alla tillsammans till flera olika barer. Jag hade en riktigt rolig kväll tillsammans med killarna, vi spelade biljard, beerpong och dansade till fyra på morgonen.

Jag ska erkänna att det ändå tog rätt hårt att inte klara utbildningen, var lite små deppig i några dagar efter det. För att ta dykcertifikat var ändå något som jag hade sett fram emot! När man sedan fick höra av dem andra i gruppen att dem hade sett sköldpadda och andra coola fiskar så var det rätt segt, men ändå samtidigt som man var glad för deras skull.

Kan sammanfatta att det inte var mina bästa fyra dagar på resan.

  • Nära Ao Nang, Mueang Krabi District, Krabi , Thailand

Gillar

Kommentarer