Sista tiden i Kambodja

PHNOM PENH 30-31 DEC

Dagen innan nyår tog vi oss från Koh Rong till huvudstaden i Kambodja, Phnom Penh. Vi sov bara två nätter där så vi valde att lyxa till det lite eftersom sista natten var nyår. Vi bodde i ett hotell som hade takpool och med en jättefin utsikt över huvudstaden, som också bjöd på fina solnedgångar.
På nyår bokade vi i sista minuten ett bord på en italiensk resturang som lika gärna kunde ha vart en pizzeria, men det visade sig att vi fick fullpott, det var en supermysig och fin resturang med jättegod mat.

Förresten, trafiken i Phnom Penh var helt GALEN! Det bor ca 1.5 miljon människor i staden och vi såg bara ett trafikljus. Tänk er om det bara hade vart några få trafikljus i Stockholm, det hade inte alls funkat!
Men det sjuka med trafiken var inte att dem körde som galningar, utan det sjuka var hur dem kunde få allt att flyta på så smidigt. Folk körde på fel sida av vägen,mot trafiken, det tutades hela tiden, det fanns knappt några regler alls vad vi märkte av. Ändå funkade allt så smidigt, jag var inte rädd en enda gång när vi åkte tuktuk, dem kolla bara på varandra och fick ögonkontakt när dem körde och fick det på så vis att fungera.
Det var mer kaos och köbildning vid det enda trafikljuset vi såg än någon annanstans haha.

Jag älskade verkligen trafiken i Phnom Phen, det var faktiskt höjdpunkten med just staden haha. Det var så roande att sitta i en tuktuk och kolla på trafiken.

SIEM REAP 1-3 JAN

Från Phnom Penh åkte vi minibuss i 5h för att ta oss till staden Siem Reap. Det finns bara en anledning till varför vi valde att besöka staden och det var för att besöka världsarvet Angkor Wat!

Angkor Wat är jordklotets största religiösa byggnad! Det tog 40 år att bygga templet och det gjordes på 1100-talet.
Någon arkitekt har tydligen sagt att om man skulle bygga det idag så skulle det ta 300 år.

Vi gick upp klockan fyra på morgonen för att åka till templet och se solen gå upp över Angkor Wat. Det var en mäktig syn, som vi också fick dela med flera tusen andra personer.
Det är svårt att föreställa sig att människan kan ha byggt allt för 900 år sedan!
Efter att ha åkt runt med tuktuk i 8h och kollat på alla tempel så var vi super nöjda med dagen.

Det här var alltså våra sista dagar i Kambodja, ett land som överträffade mina förväntningar. Vi hann se paradisön Koh Rong, huvudstaden Phnom Penh med galen trafik och Angkor Wat i Siem Reap. Två väldigt bra veckor.


Jämförelse mellan Kambodja och Laos

Om jag ska jämföra Kambodja med Thailand så är Kambodjas fördelar att Kambodja känns mycket mer genuint än Thailand. Fler orörda paradis, en befolkning som inte har hunnit blivit less på alla turister och är därför trevligare, och Angkor Wat som är värt att besöka.
Det negativa med Kambodja tycker jag är deras inhemska mat, den är inte alls lika god som Thailands mat. Ska dock tillägga att jag åt världens godaste enchiladas i Siem Reap (fortfarande dock inte deras egna mat). Dessutom är Thailand mycket mer organiserade än Kambodja, men det har väl säkert med att Kambodja håller på att vänja sig med turismen.

Överlag så gillar jag verkligen Kambodja, ett land värt stt besöka!
  • Kambodja
  • Nära Ratchathewi, Bangkok, Thailand

Gillar

Kommentarer